Intellect Transfer B.V.

Ledenraadpleging NVvP over opnemen positie psychiater in de CAO GGZ

(Laatste update 10 augustus 2018)

Op 4 juli 2018 overhandigde de initiatiefgroep “De psychiater is een medisch specialist” een open brief aan NVvP-voorzitter Damiaan Denys waarin wordt gevraagd om een adviserende ledenraadpleging.

Verankering Medisch leiderschap in de CAO GGZ vanaf 2019

Ledenraadpleging NVvP
Op 4 juli 2018 overhandigde de initiatiefgroep “De psychiater is een medisch specialist” een open brief aan NVvP-voorzitter Damiaan Denys waarin wordt gevraagd om een adviserende ledenraadpleging.
Het vereiste percentage voor het organiseren van een ledenraadpleging (minimaal 5% van de NVvP-leden) werd binnen 2 weken dat de open brief op de website (www.depsychiateriseenmedischspecialist.nl) stond ruimschoots gehaald (384 keer werd de brief ondertekend). Hieruit blijkt dat het onderwerp breed leeft onder psychiaters en AIOS.
De initiatiefgroep bestaat uit 3 psychiaters en een AIOS psychiatrie: Rixt Riemersma-van der Lek, Ralph Bronsema, Andrea Ruissen en Hendrik Nijdam.

De stelling waarover de initiatiefgroep een ledenraadpleging wil

“Er wordt een Statuut Psychiaters in Dienstverband in een (ggz-)instelling in de CAO opgenomen vanaf 1 juli 2019; dit statuut komt overeen met het statuut Medisch Specialisten in Dienstverband en wordt daar waar noodzakelijk aangepast aan de situatie in een (ggz-)instelling.”

Waar gaat het om?

 • Positie psychiater ontbreekt in de CAO GGZ
  Geen enkele instelling in de GGZ heeft een hoofdstuk waarin het klinisch leiderschap van de psychiater is geregeld. In zowel de CAO GGZ als in de CAO van de Rijksoverheid (zoals het NIFP) ontbreekt een hoofdstuk over de positie van de psychiater ten aanzien van de zorg en het bestuur.
  Alle andere medisch specialisten in Nederland kennen wel een Statuut medisch specialisten in dienstverband (AMS 8: hoofdstuk 8 uit de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten).
 • Doel van de ledenraadpleging
  De initiatiefnemers stellen dat het zeer noodzakelijk is te komen tot een reparatie op dit punt in de CAO GGZ en om actie voor een kernwaarde van het vak als psychiater: het formeel vastleggen van het klinisch leiderschap. Het klinisch leiderschap is tenslotte een erkende en voor de RGS-herregistratie relevante competentie, datgene dat de psychiater maakt tot medisch specialist.
  De ledenraadpleging NVvP beoogt om in de CAO GGZ vanaf juli 2019 een statuut op te nemen dat gelijkwaardig is aan hoofdstuk 8 van de AMS.
 • Ledenraadpleging na de zomer
  De NVvP is bij monde van voorzitter Damiaan Denys ingenomen met het initiatief. Naar verwachting vindt de ledenraadpleging na de zomer plaats.
Intellect Transfer B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?