Intellect Transfer B.V.

Kabinet informeert voor de zomer over eventuele ontkoppeling BSN en het BTW-nummer

(Laatste update: 30 april 2018)

Zzp’ers zoals ook freelance psychiater of - psycholoog zijn verplicht hun BTW-nummer te melden aan hun opdrachtgevers, bijvoorbeeld in de overeenkomst van opdracht en op facturen.
Het BTW-nummer is echter een afgeleide van het Burger Service Nummer (BSN) en daarmee een tot de persoon herleidbaar nummer.
Al langer wekt de koppeling van het BTW-nummer en het BSN flinke wrevel onder belangenbehartigers van zelfstandigen vanwege het risico op identiteitsfraude.

Vanaf 25 mei 2018 zal de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens) vervangen gaan worden door de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ofwel de General Data Protection Regulation (GDPR). Mede in het kader van maant de Kamer het Kabinet snel met duidelijkheid te komen.

Koppeling van het BTW-nummer en het BSN

Staatssecretaris Snel (Financiën) geeft op Kamervragen van Van der Molen, Omtzigt en Lodders aan open te staan voor ontkoppeling van het BTW-nummer en het BSN.
Hij geeft echter wel een waarschuwing hierbij, namelijk dat een andere vormgeving van het BTW-nummer zeer ingewikkeld ligt vanwege de geschiedenis van het BTW-nummer gebruik bij de overheid zoals de Belastingdienst, maar ook voor derde partijen zoals ondernemingen.
Op dit moment doet Staatssecretaris Snel onderzoeke en hij zal de Tweede Kamer voor de zomer hierover informeren. 

Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt al een tijd de kwestie van de koppeling van het BTW-nummer en het BSN in het kader van de AVG maar deze kan tot op dit moment nog geen duidelijkheid geven. De AP kon ook geen antwoord geven op de vraag om bijvoorbeeld voor nieuwe BTW-nummers de koppeling met het BSN te laten vervallen.

Zie voor verdere onderwerpen betreffende freelance/ interim:

Intellect Transfer B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?